Подарете со љубов за Денот на вљубените

Објавено на од

Веќе сме на почетокот на вториот месец од оваа година, а се наближува и 14-ти февруари, ден којшто освен што е познат како Св. Трифун (заштитник на лозјето), е уште повеќе познат како Св. Валентин – Денот на вљубените. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов со меѓусебно подарување цвеќиња, нудење слатки производи и праќање љубовни картички. Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца, гулаби и фигура на крилестиот Купидон (богот на еротската љубов).

 

bogot kupidon so ljubovnite streli

 

Од каде потекнува името на овој ден?

Денот е именуван според еден или повеќето ранохристијански маченици наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год. п.н.е. Валентин се чествува на 14 февруари со Вљубеникот од Рим (лат. Valentinus press m.Romae) и Вљубеникот од Терни (лат.Valentinus ep.Intermanesis m. Romae). Вљубеникот од Рим е свештеник во Рим кој бил маченик околу 269 год. п.н.е и е спален на патот Фламина. Неговите остатоци се во црквата свети Пракс во Рим и на улицата Уајтфрајар во црквата Кармелајт во Даблин,Ирска. Вљубеникот од Терни е епископ на Интерамна (модерно Терни) околу 197год. п.н.е и се вели дека е мачен за време на прогонот под императорот Аурелијан.Тој е исто така спален на патот Фламина, но на друго место од Вљубеникот од Рим. Неговите остатоци се во Базиликата на Свети Валентин од Терни (лат. Basilica di San Valentino). Католичката енциклопедија исто така зборува за третиот светец наречен Валентин кој се споменува во раните маченици на датата на 14 февруари. Тој бил мачен во Африка, но не е познато ништо повеќе за него.

 

 

Легендата за Св. Валентин

Приказната за денот Св. Валентин – и за светецот по кој го носи името – е обвиткана во мистерија. Познато е дека февруари долго време се славел како месец на романсата и дека Св. Валентин како што го знаеме денес содржи остатоци и од христијанската и од античката римска традиција.

Една легенда тврди дека Валентин бил свештеник којшто служел во Рим во III-от век. Кога императорот Клаудиј II увидел дека неоженетите мажи биле подобри војници отколку оние со сопруги и семејства, ги забранил венчавките за младите мажи. Валентин, сфаќајќи ја неправдата од оваа одлука, продолжил и понатаму тајно да ги венчава младите парови. Но, бил откриен од страна на Клаудиј II којшто наредил Валентин да биде убиен.

Други приказни велат дека Валентин бил убиен поради обиди да им помага на Христијаните да побегнат од римските затвори, каде што често биле тепани и измачувани. Според друга легенда, затвореник по име Валентин всушност го испратил првиот “подарок за валентин” откако се заљубил во една млада девојка, најверојатно ќерката на стражарот кој го чувал, а која го посетувала за време на  неговиот притвор. Пред неговата смрт, се тврди дека тој и напишал љубовно писмо на девојката кое било потпишано како “Од твојот Валентин”, израз кој и денес сè уште се користи. Иако вистината за легендите за Валентин е недоволно јасна, сите приказни го нагласуваат како сочувствителна, херојска, и најважно, романтична фигура. Благодарение на овие легенди, од Средниот Век Валентин станува еден од најпознатите светци во Англија и Франција.

par go proslavuva valentin so casi vino

 

Модерни времиња

Рачно пишуваните белешки од XIX век дале голем придонес во производството на мноштво картички за честитки. Во втората половина на XX век, практиката на разменување картички се проширила со сите видови на подароци. Типични подароци вклучуваат рози и чоколади спакувани во црвен сатен и кутија во облик на срце. Во 1980-тите, дијамантската индустрија започнала да го промовира Денот на вљубените како повод за давање накит. Во некои северно американски основни училишта, децата ги декорираат училниците, разменуваат картички и јадат слатки. Поздравните каритчки на овие ученици понекогаш потсетуваат што ценат тие меѓу себе.

Зголемената популарност на Интернетот во пресврт на милениумот создава нови традиции. Милиони луѓе секоја година користат дигитални средства на создавање и испраќање поздравни пораки на Денот на вљубените како е-картички, љубовни срца или печатени поздравни картички. Околу 15 милиони е-љубовни картички се испратени во 2010 година. Има некои семејства кои сепак, избираат да најдат други средства на чествување на Св.Валентин. Многу од овие традиции вклучуваат огнови, за кои се вели дека означуваат страст.

podarok za sreken valentin

 

Затоа вљубени, не чекајте! Изненадете ги оние кои ги сакате со избирање на совршениот подарок за нив. Изберете цвеќе, парфем, моден додаток за неа, моден додаток за него, книга, паричник, вино или некој друг подарок со кој ќе им го разубавите овој ден и ќе им ја покажете љубовта кон нив.

comments powered by Disqus

Покани ги твоите пријатели

Желботека е прекрасно искуство заедно со пријателите

  • Добивајте ги вистинските подароци.
  • Знајте ги желбите на пријателите и изненадете ги.
  • Добивајте ги зделките што ги посакувате.

    Додај најмалку еден од производите долу во твојата желботека за да продолжиш.