Категории
cart

Тао Те Кинг

Tc product rating | 0 мислења | Внеси
150,00 ден.
Краток опис
Стар мистичен кинески текст во кој се содржат практични мудрости за обичниот човек но и за владетелот и кој претставува толкување на кинеската филозофија и религија. Се смета за базичната книга на таоистичката школа на кинеската филозофија.
Ова фундаментално дело за кинеската филозофија, религија и традиција, освен во таоистичката школа, силно влијание извршило и врз други школи, а првенствено врз неоконфучијанизмот. Оваа древна книга е централна и за кинеската религија, па и за кинескиот будизам. Многу кинески уметници, поети, сликари, калиграфи, интелектуалци, па дури и обични луѓе, го користат „Тао Те Кинг“ како инспирација и појдовно сознание за светот. Влијанието на оваа книга е проширено и надвор од Источна Азија, постојат стотици преводи на други јазици и е меѓу најпреведуваните и најобјавуваните дела во светот. Се смета за една од највредните пишани цивилизациски траги на човештвото и има големо влијание врз духовниот и културниот живот повеќе од две илјади години.

 

Бренд
македоника Tc product rating | 0 мислења
Потребна е регистрација Постави прашање
Стар мистичен кинески текст во кој се содржат практични мудрости за обичниот човек но и за владетелот и кој претставува толкување на кинеската филозофија и религија. Се смета за базичната книга на таоистичката школа на кинеската филозофија.
Ова фундаментално дело за кинеската филозофија, религија и традиција, освен во таоистичката школа, силно влијание извршило и врз други школи, а првенствено врз неоконфучијанизмот. Оваа древна книга е централна и за кинеската религија, па и за кинескиот будизам. Многу кинески уметници, поети, сликари, калиграфи, интелектуалци, па дури и обични луѓе, го користат „Тао Те Кинг“ како инспирација и појдовно сознание за светот. Влијанието на оваа книга е проширено и надвор од Источна Азија, постојат стотици преводи на други јазици и е меѓу најпреведуваните и најобјавуваните дела во светот. Се смета за една од највредните пишани цивилизациски траги на човештвото и има големо влијание врз духовниот и културниот живот повеќе од две илјади години.
Внеси
Нема мислења за производот.
Испораките и рекламациите се вчитуваат


    
     

  Сигурно купување

 
  • Гарантирано рефундирање
  • Сигурно плаќање
  • Брзо решавање на рекламации
повеќе »

 Начини на плаќање

картички


уплатница
 повеќе »
 

Можеби ќе ви се допаѓа