јавете се за бесплатна консултација: 02/3224-711 
E-мaил подршка: biznis@tc.mk -  skype: trgovskicentar

Шопингот може да биде [по] забавен!

Објавено на од

Кога ќе се спои убавото од двата света на задоволството му нема крај. Во овој пост ви преставувам идеја за бизнис која ќе ја пренесам чисто да ве потикнам да размислите што би ве поттикнало да користите интернет и мобилни апликации за шопинг. Кога ќе го погледнете постот во продолжение сигурно ќе си помислите дека ние сме далеку од сето тоа, меѓутоа ако може само за момент [некои 2-3 мин. додека го читате текстов] да се апстрахирате од тоа дека работите во Македонија одат многу потешко ќе биде супер. Благодарам!

Идејата

Компанијата се вика ShopKick. Човек кој 10 години работи во создавање апликации во мобилната сфера заедно со негов соработник доаѓаaт до идеја да направат мобилна апликација која ќе го подобри искуството при купување во реалните продавници. Тргнуваат од филозофијата на тоа дека на секоја продавница и се потребни луѓе т.е. клиенти кои ќе ја посетат. Со ShopKick апликацијата, инсталирана на вашиот телефон, ќе бидете наградени со поени кои можете да ги искористите за да добиете разни попусти, подароци и изненадувања. Секоја продавница си има различна приказна и различна “игра“ преку која ги забавува клиентите/посетителите така што целото шопинг искуство станува интересно и предизвикувачко. Значи со оваа апликација влегувате во програма која ве наградува само затоа што сте ја посетиле продавницата и сте дозволиле да ве информира што има ново, што е на попуст, што можете да добиете бесплатно и тн.
Јас нема повеќе да должам околу идејата затоа што сакам да оставам вие самите да погледнете видеово од 3 мин и да го погледнете концептот уште од прва рака пред да ви ја кажам дилемата.

Дилемата

Гледаме што се случува во светот секојдневно и да речеме дека во однос на минатото трендовите идат многу побрзо кај нас, но некако како да делуваме пасивно во интернет купувањето и трговијата преку интернет како целост. Дилемата и прашањето ми е:

Дали доколку се смисли ваква програма низ македонските продавници и трговски центри би купувале/плаќале преку интернет или апликација на мобилен телефон?

Значи дали би се вклучиле активно во онлајн купување ако се примени магичнава рецепта:

  1. Забава
  2. Попусти
  3. Гратиси
  4. Изненадувања
  5. Купување преку интернет
  6. Разни други активности

Доколку не, зошто не?

comments powered by Disqus

Испрати прашање

Испрати прашање